POSLOVILA SE JE DR. VLASTA MEDEN KLAVORA

Kontakt:

Psihiatrična bolnišnica Idrija

Pot sv. Antona 49, 5280 Idrija

Informacije:
(od 6.00 do 22.00):
T:
(0)5 37 34 400
F:
(0)5 37 73 651
E:
psihiatrija@pb-idrija.si

Pomoč v duševni stiski:
(od 19.00 do 7.00)
T:
(0)1 520 99 00
POSLOVILA SE JE DR. VLASTA MEDEN KLAVORA

4.7.2018

Zdravnica psihiatrinja Vlasta Meden Klavora je svojo poklicno pot kot specializantka psihiatrije začela prav v Psihiatrični bolnišnici Idrija, v kateri je bila zaposlena med letoma 1984 in 1992. Kot psihiatrinja in skupinska analitičarka je svoje delo kasneje opravljala v Zasebni psihiatrični ambulanti v Novi Gorici. Njeno strokovno delo je bilo vsa leta tesno povezano z bolnišnico in njenimi pacienti. Posebno pozornost pri svojem strokovnem delu  je posvečala preučevanju vpliva duševne bolezni na likovno izražanje pacientk in pacientov s težavami v duševnem zdravju. »Likovno ustvarjanje lahko pomaga v procesu diagnosticiranja duševne motnje, predvsem pa se uporablja v terapevtske namene,« je leta 2009 zapisala v intervjuju za časopis Dnevnik, in dodala:»pogovor o slikah je zame sporočilo o njihovem doživljanju sebe in drugih. Risba je pripomoček, da mogoče težko povedano postane po tem, ko je videno v sliki ali risbi, lažje izrekljivo«:

Leta 2006 je na Fakulteti za podiplomski humanistični študij v Ljubljani prav na to temo uspešno zaključila tudi doktorski študij s področja antropologije vsakdanjega življenja. V svojem knjižnem prvencu, tj. obsežni in oblikovno inovativni monografiji Ko duša nima kam, ki je za knjižno obliko prirejena njena doktorska disertacija, se je dotaknila prav občutljivega, a vznemirljivega področja – likovne ustvarjalnosti bolnikov z duševno motnjo. Zadnji skupni projekt, pri katerem smo sodelovali, je bila postavitev razstave likovnih del pacienta po imenu »Pigro«, ki je na njeno pobudo in v organizaciji Društva prijatelja dubrovačke starine potekalo v Dubrovniku na Hrvaškem. 

Dr. Vlasta Meden Klavora je bila od leta 2012 dalje tudi predstavnica ustanovitelja v svetu Psihiatrične bolnišnice Idrija.

Naše dolgoletno sodelovanje bomo ohranili v trajnem spominu!