PB IDRIJA IZDALA JUBILEJNI ZBORNIK

Kontakt:

Psihiatrična bolnišnica Idrija

Pot sv. Antona 49, 5280 Idrija

Informacije:
(od 6.00 do 22.00):
T:
(0)5 37 34 400
F:
(0)5 37 73 651
E:
psihiatrija@pb-idrija.si

Pomoč v duševni stiski:
(od 19.00 do 7.00)
T:
(0)1 520 99 00
PB IDRIJA IZDALA JUBILEJNI ZBORNIK

20.9.2018

Ob tej priložnosti smo v veliki predavalnici bolnišnice 20. septembra 2018 organizirali srečanje z upokojenimi uslužbenkami in uslužbenci bolnišnice. Več kot 70 udeležencev sta v prijetnem in sproščenem vzdušju pozdravila in nagovorila direktor bolnišnice g. Bogdan Tušar in strokovni direktor bolnišnice doc. dr. Marko Pišljar. Posebej sta se v nagovoru zahvalila številnim generacijam zaposlenih vseh strokovnih profilov, ki so s svojo predanostjo v skrbi za sočloveka predvsem pa s svojo srčnostjo v zadnjih šestdesetih letih premagovali predsodke pred duševno bolnimi in si po svojih najboljših močeh prizadevali za dobro počutje pacientov in njihovo čimprejšnjo ozdravitev. Kot sta poudarila jim je prav na ta način iz azila za duševno bolne uspelo zgraditi ugledno in sodobno bolnišnico, ki v skrbi za dostojanstvo ljudem danes lahko zagotavlja potreben občutek spoštovanja, varnosti in svobode.

Na dogodku je bila ob krajšem kulturnem programu ,za katerega so poskrbeli učenke in učenci OŠ Idrija, prisotnim prvič predstavljena tudi jubilejna publikacija, ki je izšla ob 60-obletnici bolnišnice. O njen je spregovorila glavna urednica ga. Lavra Bogataj Derlink, sicer vodja  kadrovske službe v bolnišnici. Poudarila je, da so prve ideje za zbornik nastale že ob zbiranju fotografij za postavitev fotografske razstave v dvorani aktivacijske terapije aprila 2017, ko je bolnišnica praznovala 60-obletnico delovanja. Takrat smo po njenih besedah, v bolnišnici odkrili, da se v naših arhivih skriva prava zakladnica fotografij in da je pravzaprav škoda, da bi bile te fotografije videne samo enkrat. S tem namenom smo se, kot je zatrdila, odločili, da izdamo publikacijo o delovanju in razvoju bolnišnice od ustanovitve dalje. Zbornik zato ni zasnovan kot tipična publikacija ob jubileju, ampak kot fotoalbum, v katerega se beležijo pomembni dogodki, zato je v njem veliko fotografij iz življenja bolnišnice. Dogodkov in doživetij, ki so beležena, je veliko, zagotovo pa je marsikateri tudi izpuščen, bodisi zato, ker ni bil zapisan ali ker ni bil fotografiran. Ob koncu predstavitve se je posebej zahvalila tudi sodelavkam in sodelavcem ter nekdanjim uslužbencem za pomoč pri zbiranju gradiva, fotografij in za njihove dragocene informacije.

Veseli smo, da se je srečanja uspelo udeležiti lepo število upokojenih sodelavk in sodelavcev, med njimi tudi šest uslužbenk, ki so se v bolnišnici zaposlile prav leta 1957. Njim sta direktor in strokovni direktor s šopkom rož naklonila posebno pozornost. Sledilo je družabno srečanjev prostorih aktivacijske terapije.