DEMENCA ≠ STAROST! NE SPREGLEJMO JE!

Kontakt:

Psihiatrična bolnišnica Idrija

Pot sv. Antona 49, 5280 Idrija

Informacije:
(od 6.00 do 22.00):
T:
(0)5 37 34 400
F:
(0)5 37 73 651
E:
psihiatrija@pb-idrija.si

Pomoč v duševni stiski:
(od 19.00 do 7.00)
T:
(0)1 520 99 00
















DEMENCA ≠ STAROST! NE SPREGLEJMO JE!

14.6.2018

izobraževalni seminar na temo »Demenca≠starost! Ne spreglejmo je!«. sodi med aktivnosti programa izobraževanja strokovnjakov na področju demenc (Pristop-DEM), katerega osnovni cilj je vzpostaviti optimalen obseg znanj, veščin in kompetenc strokovnih delavcev in sodelavcev. Nosilka projekta je Nevrološka klinika UKC Ljubljana, ki program izvaja skupaj s konzorcijskima partnerjema - Psihiatrično bolnišnico Idrija in Zdravstvenim domom Koper. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje.

Izobraževalnega dogodka se je udeležilo preko 70 zdravstvenih delavcev in sodelavcev iz različnih ravni zdravstvenega varstva, ki se s pacienti z demenco srečujejo v verigi diagnostike, zdravljenja in nege. Po uvodnih besedah vodilne strokovne avtoritete na tem področju v Sloveniji prof.dr. Zvezdana Pirtoška, dr. med., spec. nevr., so se zvrstila predavanja v katerih so se slušatelji seznanili z demenco in njenim prepoznavanjem (prof.dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med., spec. nevr.); pridobili informacijo kaj se pri demenci dogaja v možganih  (doc.dr. Milica G. Kramberger, dr. med., spec. nevr.) ter vpogled v vedenjske in psihične simptome pri demenci (Marinka Rudolf, dr. med., spec. psih.). Predstavljena je bila obravnava pacienta z demenco z vidika delovne terapije (Rok Koritnik, dipl. del.ter.); storitve na primarni ravni zdravstvenega varstva (mag. Tatjana Cvetko,dr. med., spec. spl. med.) ter možnosti, ki jih ima fizioterapevt pri delu s pacienti z demenco (Sabina P. Budimlić, dipl. fiziot.).

Ob zaključku izobraževalnega seminarja se je ponovno potrdilo, kako so za naše delo pomembna srečanja v taki obliki, saj le na tak način lahko bogatimo znanje, izmenjujemo izkušnje in se učimo drug od drugega z enim samim ciljem tj. pacientom in svojcem izboljšati kakovost življenja.